Leden 2008

Andělika lékařská

8. ledna 2008 v 16:37 Užití léčivých rostlin

"Když ráno a večer se po dvou lotech vody z kořene andělského pije,jest to prý nadmíru dobré na prsa hnisem a hlenem zatížená.Pomáhá při líném a těžkém žaludku,nalačno ráno celé tělo posílí."
"Andělika jedy vyhání a tělo rozehřívá."
Historie-jelikož andělika je domovem na severu,nebyla v antice známa.Zato již ve 12.století byla v severských státech využívána jako zelenina.V Evropě se andělika rozšířila až za dob velkého moru ve 14.století.Podle legendy se tehdy zjevil anděl Rafael a přinesl ji jako lék.Od toho je odvozen její název.Mniši její silici hojně užívali v likérech.
Užití dnes-v léčitelství se užívá kořen anděliky a její silice.Obsahové látky povzbuzují trávení a uvolňují křeče.Užívá se ke zklidnění žaludku a nervového systému.Přivádí spánek a pomáhá při suchém kašli.
Lidové užití-kousek kořene v ústech má člověka ochránit před vším zlým,já bych doporučovala ten kousek sníst a bude nám taky dobře.Stonek anděliky se pojídá kandovaný v cukru-cucá se při nadýmání a kořen se užívá jako koření.Má ostře kořennou chuť, podobnou anýzu.Extraktem z anděliky se mažou bolavá záda a oteklé klouby.
b

Kopr vonný

8. ledna 2008 v 10:19 Užití léčivých rostlin
n

"Rostlina tato svařená,dává mléka mateřského až přebytek,dále zapuzuje churavění žaludku.To vyvolává říhání,což ukazuje,že škodlivé větry unikly."
Historie-v egyptské medicíně byl používán proti bolesti hlavy.Císař Karel Veliký přikázal tuto rostlinu pěstovat ve svých královských zahradách a od té doby je kopr znám v evropské kuchyni jako koření.V Lorškém lékopisu se doporučuje při žaludečních obtížích a při kašli.Hildegarda poněkud zvláštně píše,že syrový kopr činí lidi smutnými a je nutno jej vařit,pak potlačuje smyslné choutky.To je ukazatel lidových pověr té doby.V pozdějších dílech se stále více doporučuje na tvorbu mléka.Jako jiné vonné rostliny zaháněl démony a kouzla.Také se podávala zuřícím šílencům pro utišení záchvatů.
Užití dnes-kopr se řadí mezi byliny hřejivé a vysušující.Semena kopru obsahují mastný olej a silici,která uvolňuje křeče a dezinfikuje.Nať je vemi bohatá na minerální látky.Stejně jako fenykl,anýz a kmín se semena užívají při nadýmání a při kašli.Je součástí čaje podporujícího laklaci.Uklidňuje a přináší spánek.
Lidové užití-velmi známé je kořenění nálevů pro okurky a jinou zeleninu.Já mám moc ráda čerstvou nať kopru na vařené brambory.Stačí jídlo jemně omastit a podávat samostatně.Takto-na brambory používám kopr i v zimě z mrazáku.
Kontraindikace-nejsou známy

Správná příprava čaje ze sušených plodů

6. ledna 2008 v 16:29 Recepty na léky a zdravé pokrmy



n



Loni jsme čistili naši prostornou zahradu a můj manžel chtěl zrušit šípkové keře.Kdovíjak nám nepřekážely,ale přáli jsme si upravený kout pro posezení.Prosila jsem manžela,aby mi keře ponechal na čaj.Na jaře jsem jim otrhala okvětní lístky a na podzim plody.Plodily bohatě,odměnili se mi za svou záchranu.Dřevěné loubí s anglickým trávníkem pořád ještě nemáme a asi nikdy mít nebudeme,ale čajíček ze šípků je výborný,dává nám vitamín C a vnitřní chmýří čistí ledviny.Na podzim sbírám všechny jedlé plané plody,ale na horách jich příliš neroste.Neviděla jsem tu dřínky,trnky ani rakytník.Letos kombinuji šípek s hlohem,který má nevýraznou chuť.Ten působí příznivě na srdce a nervový systém.
Správná příprava čaje se sušených plodů-plody necháme přes noc namočené ve studené vodě a ve stejné vodě je druhý den ohřejeme do bodu varu.Ihned sejmeme z ohně.Potom plody rozmačkáme a přecedíme přes plátěné sítko.U šípků několikrát.Výborný je slazený medem.
Děkujeme ti Pane,že rozprostíráš své dlaně tak blízko nás.
Dobrou pohodu u lahodného čajíčku.

Recept na zdravé,chutné a současně levné jídlo

4. ledna 2008 v 9:17 Recepty na léky a zdravé pokrmy
Pokud se zajímáte o zdravou výživu,mohla vás šokovat cena bio výrobků,jak v prodejnách zdravé výživy,tak v biokoutcích velkých marketů.Moje rodina také musí šetřit a cena je pro nás rozhodující.Naučila jsem se vařit pro děti tak,jak to dělaly dříve venkovské maminky.To znamená denně obiloviny a zelenina naproti koláče a maso jen ve svátek.Jak to bylo důmyslně zařízené,když nebyly ledničky,živočišné výrobky se musely rychle spotřebovat a nebylo "potřeba" vyrobit zbytečně spoustu trvanlivých výrobků s množstvím chemických látek.Po zabíjačce se všechno snědlo a maso ještě nebylo mrtvou bezcennou věcí.Nejsem vegetariánka,ale masu z marketů moc nefandím.
Vařím jednoduchá,ale chutná jídla z obilných vloček,luštěnin a zeleniny,často smažená.Tato jídla mají rádi i moje děti a manžel,kteří mají dost mlsný jazýček.Dnes vám nabídnu vločkové placky,vegetariáni je znají,ale nikde jsem o nich nečetla s příměsí smaženého droždí,které jim dodá masovou příchuť.
Smažené vločkové placky-množství surovin napíšu podle oka,sama to tak dělám.Vločky-asi půl sáčku půlkilového balení nanočíme,nejlépe přes noc.4 kostky droždí osmažíme tak,že se nejprve rozpustí a posléze zase ztuhne a krásně voní.Necháme vychladnout a potom smícháme vločky i s vodou a droždí i s olejem.Přidáme strouhanku, 2 vejce, majoránku,česnek,cibuli,sladkou papriku.Toto dávám já,vy můžete zkusit i jiné koření.
Dobrou chuť!