Březen 2008


Recept na měkké jarmareční perníky

31. března 2008 v 8:53 Recepty na léky a zdravé pokrmy
650 g hl.mouky,100 g m.cukru,stejné mn. medu,4 vejce celá,lžíce sody,100 g hery,koření-hřebíček,skořice,anýz-rozdrtit
Těsto na perníčky dělám den předem a dám ho na noc do lednice, aby se krásné vůně z koření rozležely.Plát těsta necháme silný 1 cm,neboť silné perníčky zůstanou měkké.Po upečení jsou perníky tvrdší,druhý den změknou a zůstávají v chladu a v krabici měkké až 1 měsíc.
Bílková poleva-do 1 ušlehaného sněhu přidáme 200 g mouč.cukru,tuhý pytlík ustřihneme,na malé perníčky dělám milimetrovou dirku.
Moje děti perníčky milují víc,než cukroví.A já mám zase ráda tradice-med a koření dělají perníčky téměř zdravou výživou.

Podbělový med,cukrkandl

30. března 2008 v 8:26
Med z podbělu se vaří stejně jako z pampelišek a je léčivější.Tady je recept na něj: 250g květů,1 a 1/2 litru vody,1 pomeranč,1citron,1 a 1/2 kg cukru nejlépe hnědého květy zbavíme zeleného zákrovu,přelijeme je vroucí vodou a necháme půl dne stát.Pak scedíme,přidáme ovoce nakrájené na kostičky i s trochou kůry.Přidáme cukr a vaříme do zhoustnutí jako cukrkandl.Je lepší nechat med řídký a používat ho jako sirup,neboť když příliš zhoustne,musíte ho ze sklenice vysekávat.Toť moje zkušenosti.Teď mě ale napadlo,že taková zdravá cukrátka by také nebyla k zahození.Moje děti cukrkadl milují.Víte vy moderní hospodyňky,jaká lízátka dříve dostávaly malé děti?Cukr svaříme s vodou do husta,vody dáme jen tolik,aby byl cukr ponořený.Opět užíváme cukr hnědý.Až cukr zhoustne,přidáme máslo a nějakou zdravou dobrůtku,nejlépe semínka,taky třeba ovocnou šťávu či med.Hustý sirup naléváme do vymaštěných vánočních formiček.Pozor na zoubky,ale stojí to za to!

Jarní pokrmy z bylinek

28. března 2008 v 14:41 Recepty na léky a zdravé pokrmy
Kopřivová sekaná
Můžete použít mleté maso nebo sojový vařený granulát,potom je nutné přidat více vajec,aby pokrm nebyl moc suchý.Já používám zdravou soju.Kopřivy spaříme a jemně nasekáme.Cibuli a česnek nastrouháme,čím více,tím lépe.Přidáme vejce a rohlíky namočené v mléce nebo jen strouhanku.Potom sůl a majoránku.šišku pečeme v troubě nebo smažíme v oleji jako karbanátky.
Salát z pampelišek a šťovíku
6 vajec uvaříme natvrdo a jemně rozčtrtíme,aby pokrm krášlily.Listy bylinek,rajčata a cibulku pokrájíme asi na 3 cm kousky.Uděláme zálivku,může být jen kyselá s citronem nebo jako na rajčatový salát.Na hotový salát položíme vajíčka a posypeme červenou paprikou.
Šťovíková polévka
česnek ,cibulku,mrkev povaříme,krátce i šťovík a zaprášíme moukouPřidáme kys.okurku, smetanu a vajíčka na kostičky, vařená.Přidáme pažitku,petrželku a sůl.
Pomazánka z česneku medvědího
Tvaroh smícháme s pokrájenými listy česneku,osolíme,můžeme přidat majonézu či tavený sýr.

Bříza bělokorá

11. března 2008 v 15:53 Užití léčivých rostlin
"Bříza označuje štěstí-píše Hildegarda z Bingenu.Uvádí recept na rudou kůži s mokvajícími ranami-vezmi pupeny toho stromu a hřej je na slunci či ohni,potom šátkem zavaž na to místo." Historie-Hildegarda byla prvním bylinářem,který ve středověku tuto rostlinu uvedl.Léčivé látky se odváděly především z jarní sladké mízy,vařila se z ní i náplast na rány.Byla považována za magický strom a čarodějnická košťata byla vázána z jejího proutí.Na jaře se vyháněl dobytek na pastvu březovými pruty,aby zůstal zdráv.O velikonocích se švihaly proutky děti.Na 1.máje se staví březové májky,zvláště na Moravě.Zkvašená šťáva se používala i jako mošt.

Užití dnes-v minulosti záněty kůže a v ústech.Dnes je hlavně součástí jarních pročišťovacích směsí,které jsou velmi močopudné,a proto se doporučují při zánětu močových cest.Má vysoký obsah vitamínu C.Pro stahující účinek se břízy užívá i při průjmu a zánětu střev.

Lidové užití-na venkově si dodnes lidé mízu čepují a omývají si obličej nebo ji pijí.Vydrží dlouho v chladu.Krásné barvě prvních lístečků se málokterá kytička vyrovná.Větvičky s vyrašenými pupeny si lidé nosí domů a jsou jimi vyzdobeny o velikonocích kostely.Březová voda také podporuje růst vlasů.

Kontraindikace-při pití čaje z listů a po koupeli nepít alkohol ani kávu,neužívat při otocích.

První jarní bylinky,podbělový med a cukrkandl

5. března 2008 v 15:25 Recepty na léky a zdravé pokrmy
Každý,kdo sbírá bylinky,má jednak své oblíbené,které mu chutnají a jednak se časem naučí,které bylinky rostou v jeho nebližším okolí.Moje první bylinky jsou bříza bělokorá a podběl lékařský.Z břízy opatrně uždibuji lepkavé lístečky,které jsou tolik podobné právě vylíhlím motýlkům.Je třeba dávat pozor,abychom strom příliš nepoškodili.Nejlepší je "plenit" nálety v hustém lese a ne krásnou výstavní břízu v parku.Bříza má také zjara ohromnou energetickou schopnost dávat sílu.Je to nejvhodnější strom k oblíbenému objímání kmenů.Vždy poprosím o sílu jednak samotný strom a také přírodní bytůstky,které ho obývají.Na chvíli se stromem srůstám a jen těžko se odděluji.Nelze jinak nežli potom se slzami děkovat za ten krásný zážitek. Podběl, to jsou malá sluníčka,menší než pampelišky snad proto,že na jaře,kdy kvetou, slunce ještě nemá tolik síly.Med z podbělu se vaří stejně jako z pampelišek a je léčivější.Tady je recept na něj: 250g květů,1 a 1/2 litru vody,1 pomeranč,1citron,1 a 1/2 kg cukru nejlépe hnědého květy zbavíme zeleného zákrovu,přelijeme je vroucí vodou a necháme půl dne stát.Pak scedíme,přidáme ovoce nakrájené na kostičky i s trochou kůry.Přidáme cukr a vaříme do zhoustnutí jako cukrkandl.Je lepší nechat med řídký a používat ho jako sirup,neboť když příliš zhoustne,musíte ho ze sklenice vysekávat.Toť moje zkušenosti.Teď mě ale napadlo,že taková zdravá cukrátka by také nebyla k zahození.Moje děti cukrkadl milují.Víte vy moderní hospodyňky,jaká lízátka dříve dostávaly malé děti?Cukr svaříme s vodou do husta,vody dáme jen tolik,aby byl cukr ponořený.Opět užíváme cukr hnědý.Až cukr zhoustne,přidáme máslo a nějakou zdravou dobrůtku,nejlépe semínka,taky třeba ovocnou šťávu či med.Hustý sirup naléváme do vymaštěných vánočních formiček.Pozor na zoubky,ale stojí to za to!

Jarní probuzení ze sna

5. března 2008 v 9:10 | Karolína Zíková |  Úvahy a básničky
Už tu bylo jaro a zem tady na horách znovu pokrývá vrstvička hebkého čerstvého sněhu.Přes okno mi ale do očí praží teplé jarní sluníčko.Když jsme včera viděli snášet se k zemi bílé chmýří,již jsme tolik nejásali jako v listopadu.První sníh má vždy slavnostní atmosféru a básníkům se sypou verše z rukávů.Jarní temné mraky by zahrádkáři a milovníci přírody raději zahnali.Je hodně lidí,kteří přes zimu jakoby usínají s přírodou.Patřím mezi ně.Každé jaro pravidelně omládnu s probouzejícím se jarem.Těší mě,že božskou dokonalost vnímají i lidé z města.Často je vidím,jak užasle pozorují batolící se první včelky či ospalé zmije.Jak zázračně rychle umí vyrašit lístečky stromů a první travička.Přes noc se probudíme do zeleného ráje.Žádný robot by tohle nesvedl.Je to boží dílo.Nejraději pozoruji svou zahrádku,která mě nutí vzpomínat na milé okamžiky minulého roku.Vidím se,jak sbírám pampelišky na med a jitrocel na sirup,jak vytvářím úhledné bochánky záhonů a čekám na první klíčky.Některá krása je nezničitelná a nečeká na obdivovatele jako vyzáblé manekýny.Kytičky,co tu před 20 lety vyseli dávní obyvatelé každoročně prorážejí vytrvale hlínu.Pokud nemáte zahrádku,potěšte se cizí třeba ve městě při nákupech.Je dobře,že za tyto služby se dnes ještě platit nemusí.