Únor 2009

Základy orientální medicíny v aromaterapii

25. února 2009 v 12:04 Aromaterapie-dar elfů a víl
Jin a jang- tyto kolující a přetvářející energie se nacházejí ve všem živém-i v léčivých rostlinách a stromech,ze kterých se získávají životadárné vonné oleje.Já tomu říkám duše rostlin,která je velmi svázaná s andělským světem.Je to velký dar od boha pro nás.

Jang ohřívá,dodává energii,stimuluje k akci.Jin ochlazuje,zvlhčuje,uvolňuje napětí a uspává.Krásně to demonstruje akt milování.Muž od ženy přijme energii jin a po milování uvolněně usíná.Žena se naopak cítí být nabita energií a má chuť do práce.Ne vždy má ovšem muž i žena dostatek své energie,která je jim vlastní.Někdy je potřeba energii doplnit,srovnat.Také i u nejlepšího vztahu partner vždy nefunguje jako dobíječ energie,proto je třeba hledat pomoc jinde-třeba v aromaterapii.

Nedostatek energie jang způsobuje zkřehlost, psychickou únavu a letargii.Pomáhají zahřívací povzbuzující oleje jako je rozmarýn a zázvor.Nejlepších výsledků se dosáhne,pokud se přímo určí tělesný orgán,kterému energie jang schází.Toto umí jen opravdoví mistři orientální medicíny.

Přebytek energie jang se projeví neklidem ,nespavostí,hyperaktivitou.Člověk má návaly horka a žízně.Horko a s ním spojená podrážděnost ,bušení srdce a zažívací problémy pomáhá odstranit heřmánek a meduňka.

Nedostatek energie jin se projevuje také horkem,ovšem ten je omezen na končetiny zvláště v noci a neklid je spojen s fyzickou slabostí.Tělo nejlépe zchladí oleje z růže a pelargonie.

Přebytek energie jin se projevuje u mužů zženštilostí,neschopností akce a úspěchu.U žen hysterií.Stimulaci a uklidnění u obou pohlaví přinese bergamotový a cedrový olej.

Krása pohraničí

25. února 2009 v 11:05 Moje rodné Jizerky

Stravování podle krevních skupin

20. února 2009 v 16:19 Léčebné stravovací systémy
Tak jako mnohokrát na těchto stránkách předesílám,že nesnáším fanatismus v jakékoli podobě.Nesouhlasím s propagátory tohoto způsobu stravování,že je to ten jediný správný jako návod na šťastný život.A štěstí také nestojí na zhudnutí podle této diety.Šťastný život je závislý na spoustě faktorů.Nikdy bych nedoporučovala obecně pro celé lidstvo vegetariánství nebo makrobiotiku.I v tomto ohledu se může stát člověk sektářem,pokud vyvýší nějaký skriktní způsob stravování nad boha a radost ze života.Jídlo je potom jeho Pánem a vše mu podřizuje.Dieta podle krevních skupin je mi blízká pro svůj individuální přístup k pacientovi.V tomto ohledu více léčí nemocného nežli třeba obecný systém podle jógy,neboť hodně lidí má alergii na mléko.Tato dieta není ovšem všemocná proti všem nemocem,pomáhá hlavně při vleklých trávících potížích,vyrážkách a při hubnutí.Především si myslím,že změnit razantně stravu by měl člověk nemocný, ne zdravý.Každý člověk má totiž jiné vylučování škodlivin z těla,a proto i denně kouřící Indián nebo statný řezník se silnou pozitivní myslí může zemřít ve vysokém věku.Pokud se člověk cítí oslaben,měl by věnovat pozornost reakcím svého těla na určitá jídla.Je známé zahlenění z mléka u krevní skupiny A,které může přejít až v zánět tlustého střeva,protože skupina A má velmi citlivý trávicí trakt.Nestravitelné složky mléka obaluje svými obrannými složkami a potom tloustne.Správným stravováním podle této metody můžete vyléčit i těžké astma či ekzém a hlavně zhubnout,neboť tělo přestaně ukládat nestrávené složky a toxiny v tucích.Je ovšem nutné přihlédnout k duchovním příčinám nemocí a pracovat na změnách na své mysli.Obecně platí,že lidé krevní skupiny 0 bývají štíhlí až hubení.Dobře tráví i červené maso a také jim dělá problémy mléko.Lidé krevní skupiny B jsou všežravci,postavy silné svalnaté nebo korpulentní,ale pevné.Pro ně je lékem kravské mléko a celkově jsou velmi odolní.Krevní skupina AB jsou vegetariáni,kteří snášejí dobře drůbež a kozí mléko.Postavy jsou tvarohovité,často kypré,velmi citliví i povahově a choulostiví na mnoho vlivů zvenčí.

Kosmatice

8. února 2009 v 21:39 Recepty na léky a zdravé pokrmy
Kosmatice jsou květy bezu černého obalené v těstíčku z hladké mouky,mléka,vajec a vína.Dají se jíst naslano i nasladko,naší rodině chutná slaná varianta s brambory.Je to pokrm chuťově nevýrazný,jedná se vlastně o takové zdravé omeletky.Velmi dobrá je k tomu bylinková majonéza.
Jídlo se připravuje tak,že květ namočíme v těstíčku,přičemž ho držíme za stopku.Když se osmaží z jedné strany a omeletka drží pohromadě,ustřihne se stopka a květ se obrátí.
n

Miřík celer

6. února 2009 v 7:24 Užití léčivých rostlin

"Když bereš jeho semena,prý mučivých bolestí měchýře to odstraňuje.Když tyrana těla škrtící nutkání na vrhnutí nutí,pij vodu celerovou s octem jablečným."

Užití v historii-egypťané dávali tuto rostlinu mrtvým do hrobu na jejich další pouť.Řekové z něj vyráběli vítězné věnce.V Římě se užíval jako silně zahřívající na léčení prochladnutí ledvin a moč.měchýře i jako lék na potenci pro muže.

Užití dnes-celer je léčivý celý,přičemž nať obsahuje velké množství vitamínu C,bulva zase vzácné nerostné látky.Léčí vysoký krevní tlak,cukrovku,otoky-odvodňuje,odvar z bulvy léčí omrzliny.

Lidové užití-strouhaný celer se velmi hodí do zeleninových salátů,kde pomáhá v čištění těla,zvláště s červenou řepou dohromady.Čerstvá šťáva je elixírem mládí.Je známý i jako lék na nervy, pravidelné požívání bulvy uklidňuje.

Kontraindikace-čerstvá šťáva je velmi silná,neužívat často při nemocných ledvinách.
b

Jeřabinový kompot

6. února 2009 v 6:46 Recepty na léky a zdravé pokrmy
U nás na horách je velmi těžké najít nečervivé jeřabinky,snad budete mít větší štěstí.Jedlé jeřabiny mají jemně ozubené lístky,sladké jeřáby mají ozubení jen do poloviny lístků.Na kompot se hodí jeřáb sladký.1 l vody svaříme s 1 kg cukru.Jeřabinky vaříme v nálevu až zesklovatí.Potom je vyjmeme a naplníme jimi sklenice.Nálevem zalijeme a uzavřeme.Jeřáb je výborný na vyrovnání hormonální hladiny.
n

Rakytníkový sirup

6. února 2009 v 6:40 Recepty na léky a zdravé pokrmy

Rakytník je vitamínová bomba,pomáhá až zázračně při chřipkách a rekonvalescencích.Má velká semena se zvláštní olejnatou chutí.Do džemů můžeme přidávat plody celé,do šťávy je lépe ho semen zbavit.1l šťávy z rakytníku-získá se vymačkáním,ale ne rozdrcením čerstvých plodů,zahřejeme na teplotu 75 stupňů.Přisypeme1 a 1/2 kg cukru a až se rozpustí povaříme jen jednu minutu.Horký plníme do lahví.Nejlépe je mu v lednici nebo ve sklepě.
b

Džem z květů šípků

6. února 2009 v 6:33 Recepty na léky a zdravé pokrmy
250 g okvětních plátků-1 menší košíček okvětních lístků šípkové růže posekáme a smícháme s 1 kg cukru.Pro lepší chuť přidáme trochu medu a necháme prosladit 2 dny.Vzniklou růžovou šťávu s květy potom svaříme s 1/2 l vody a se šťávou z 1 citronu,nic necedíme.Vaříme krátce do zhoustnutí.I květy šípků mají mnoho vitamínu C a jsou trpce kyselé.