Únor 2012


Rybízová šťáva na nemocné hlasivky

1. února 2012 v 8:32 Léčivé potraviny


K léčení se užívá rybíz červený i černý. Červený rybíz snižuje horečky a semena z obou jsou protizánětlivá. Jako léčivý je známější rybíz černý, který mezi lidmi není moc oblíben pro zvláštní chuť. Používají se jeho listy i plody. Čaj z listů a mladých větviček velmi čistí tělo a je vhodný k jarní očistě. Při jarním sestřihu keřů moc ráda čichám vůni nastřihaných větviček a neopomenu si je vzít poté domů. Čerstvá šťáva pomáhá při namožených hlasivkách, rakovině hrtanu, při chřipce a křečových žilách. Černé plody obecně velmi pomáhají na žilní onemocnění, kdy zpevňují cévy.

Šťávu z černého rybízu je možno pít jako mošt nebo jako sirup pro účely ředěného nápoje. Ve ¼ litru vody povaříme 1 kg cukru a přidáme 1 litr šťávy z ovoce. Přidáme šťávu z dvou citronů a nalijeme do láhví.