Duben 2014

Bylinky z vaší zahrádky

18. dubna 2014 v 17:31

Pelargonie

Málokdo ví, že pelargonie je také bylinka. Mnoho hezkých kytiček je léčivých stejně jako afrikán, listopadka nebo lichořeřišnice. Pelargonie je úžasná bylinka na hysterické a křečovité stavy, kdy něco nebo někoho chceme za každou cenu. Pomáhá workoholikům v uvolnění se a navození spontálnosti. Zklidňuje horečku, záněty a kožní infekce.

Měsíček


Měsíček by se měl spíše jmenovat sluníčko, neboť velmi prosvětluje celé tělo, léčí staré rány, jizvy a záněty. Používá se do koupele, ke kloktání a čaj léčí všechny druhy rakoviny. Zázračná směs na rakovinu je měsíček, kopřiva a řebříček pitý denně ve velkých dávkách. Květy zdobí jídla a barví rýži nažluto. Je to bylinka vážící v sobě sluneční světlo, jímž obnovuje-rozsvěcuje vše temné a zastaralé.


Olej na zánět žil
Slunečnicový olej nahřeje tak, aby mírně bublal. Vhodíme do něj čerstvý měsíčkový květ v takovém množství, aby ho olej překryl. Bylinky necháme 5 minut mírně "smažit". Potom do druhého dne necháme stát a ráno slijeme. Olej se hodí nejen na bolesti žil, kdy se obklad nechává přes noc, ale také na hemeroidy, popáleniny, suchou kůži a regeneraci svalů a kůže po operaci. Toto je rychlá příprava oleje, jinak se olej připravuje spíše vyluhováním za studena, kdy suché květy necháme stát na slunci 14 dní.



Šalvěj

Šalvěj jak známo pomáhá při angíně nebo paradentoze, kdy dezinfikuje a stahuje. Šalvějový odvar i celé listy můžeme použít i na páchnoucí otvor po vytržení zubu, kde se asi týden zachycuje jídlo. Pokud jsme zapomněli na cesty kartáček na zuby, stejnou službu nám odvede šalvějová šťáva na vatě nebo prášek ze sušeného listí. K šalvěji můžete přidat další protizánětlivé bylinky, jako je kontryhel, řebříček a levandule. Při zápachu z úst můžeme žvýkat čerstvé listy a poté je vyplivnout. Vnitřní užití šalvěje je sporné, je třeba ji užívat v malých dávkách. Čaj snižuje pocení a sekreci mateřského mléka. Uklidňuje nervy, žlučníkové záchvaty a bolesti žaludku.

Saturejka

Saturejka podobně jako rozmarýna stimuluje tělo a zvedá krevní tlak. Používá se místo pepře jako pálivé koření. Společně s yzopem se nechává louhovat ve víně a víno se potom nazývá Nápoj lásky, neboť přináší dobrou náladu a prokrvuje pánev.

Yzop

Yzop léčí kašel a trávicí problémy. Přidává se jako koření k těžce stravitelným pokrmům. Vyhání z těla hleny. Je to rostlinka povzbuzující a čistící. Jeho chuť je mátová říznutá ostrostí. Má podobné účinky jako saturejka.


Meduňka

Meduňka je jednou ze dvou mých oblíbených bylinek. Další je heřmánek. Bylinka mi navrací sebejistotu a dodává mi sebevědomí. Uvolňuje mé potlačené emoce a pomůže mi otevřít bránu slz, aby bolest mohla ven. Odstraňuje melancholii, tiší nervové rozrušení, navozuje spánek, odnímá bolesti hlavy a břicha při menstruaci.

Karmelitské kapky

Jedná se vlastně o koňak ochucený meduňkou a kořením. Vyrábí se z půl kila sušené meduňky, trochy citronové kůry a skořice. Všechno zalijeme 1 litrem koňaku. Necháme týden stát. Pak slijeme a pijeme ráno a večer frťánek na uklidnění a dobrou mysl.


Tymián

Tymián je další z mocných bylin. Vyhání z těla vše zlé, nejúčinnější je na dávivý kašel. Podobně jako u majoránky se vyplatí při suchém kašli v noci, kdy nemůžeme kvůli nemoci spát. Vyplatí se vstát z postele a zapátrat v domácím koření nebo si jít utrhnout snítku na zahrádku. Čistí tělo od parazitů, pomáhá při astmatických záchvatech a na kožní plísně. Kafr, který je v rostlině obsažen je možno využít při masážích tymiánovým olejem.

Echinacea

Echinaceu je možno snadno vypěstovat ze semínek, ale je nutno nejméně rok čekat, až nám zesílí, abychom ji mohli používat. Používá se celá rostlina, nejúčinnější je kořen. Je to známá indiánská rostlina používaná na horečku a chřipku, která u nás zdomácněla. Kořen třapatky louhujeme v lihu 3 týdny a poté slijeme. Výtažek používáme v zimním období asi 20 kapek do teplé vody nebo čaje ráno a večer po dobu 1 týdne. Působí podobně jako propolis.

Máta peprná

Máta zvyšuje pozornost mysli a učí nás toleranci ve vnímání jiných osob. Používá se hlavně při bolestech žaludku a ve směsích na plynatost. Pomáhá při horečkách a inhaluje se při rýmě. Při vyčerpání, depresi a bolestech hlavy příjemně uvolňuje napětí. Prášek z máty se dříve užíval na bělení zubů a odvar z ní na dezinfekci úst. Koupel velmi osvěžuje a nehodí se před spaním. Pozor na vysoké dávky, na kůži mohou způsobit znecitlivění, při užívání vnitřně se mohou stát drogou. Pro kojence se léčení mátou nehodí. Lepší je použít majoránku nebo heřmánek.

Majoránka

Majoránka je nejlepší lék na noční suchý kašel. Léčí i nervové rozrušení, bušení srdce a bolest hlavy. Mast z majoránky lze používat zvláště na dětský kašel. Nedělá se ze sádla, ale z másla a to tím způsobem, že s ním smícháme šťávu s trochou lihu. Tu pak vtíráme do nosu při rýmě a na prsa při kašli. Osvěžuje ducha po emoční ztrátě, odstraňuje melancholii a snižuje krevní tlak. Výborný je olej i ocet z majoránky. Obojím můžeme mazat svaly a čelo při bolestech.

Libeček

Nať z libečku je známa jako přírodní forma masové chuti polévek. Ochucují se jím i vařené brambory. Nať je plná vitamínu C a nerostných látek. V léčitelství se používá libečkový kořen, který se hodí spolu s petrželovým na proplachování ledvin při kamenech a zánětu. Tato kůra se používá krátkodobě po dobu jednoho týdne.

Lichořešišnice

Tato zahradní řeřicha je moc hezkou okrasnou květinkou s červenými, oranžovými a žlutými květy. Chutná po ředkvičce. Podobně jako její příbuzná řeřicha potoční i tato bylinka pomáhá proti virům všeho druhu. Je přírodním antibiotikem. Nikdy se nesuší, nakládá se do lihu nebo oleje za účelem vnitřního použití. V létě se jí můžeme najíst do sytosti, kdy celá rostlina působí jako prevence proti chřipce a nachlazení. Nejlépe účinkuje na zánět močových cest.

Rajčatový salát s lichořeřišnicí

Salát připravíme obvyklým způsobem a namísto cibule vmícháme peprnou nakrájenou lichořeřišnici.

Levandule

Levandule- můj lék na klid a vyrovnanost. Vůně této bylinky je nezaměnitelná. Už léta používám vonný olej z levandule do koupele i jako parfém, kdy si ho vtírám na zápěstí a spánky. Jméno má levandule od svého dávného užívání při koupání. Snítky květů jsou hezkou a voňavou dekorací. Celou rostlinu je možné pít ve směsi s ostatními bylinkami vhodnými pro navození spánku a uklidnění. Vnitřně léčí i záněty horních cest dýchacích a křeče v břiše. Vonný olej odstraňuje plísně, vši či jiné parazity podobně jako ořešák.

Rozmarýna

Rozmarýna je stimul a dráždidlo. Navrací člověku radost ze života. Její věnečky se dříve nosily při svatbách a jiných přísahách, kdy člověk vstupoval do nové epochy. Rozmarýna zvyšuje sebevědomí, navrací elán a mládí. Zvyšuje krevní tlak a velmi prokrvuje svaly.

Rozmarýnové víno pro staré lidi

Snítku rozmarýny vložíme do vína a necháme 14 dnů louhovat. Víno používáme pro osvěžení stařeckého srdce, pro prokrvení končetin a mozku.

Ostropestřec

Ostropestřec navrací mrtvé k životu a to pokud se jedná o otravy. Tento lék můžeme použít i u zvířat. Je to zázračný lék, který vyvolává rychlou obnovu krve v játrech. Proto léčí i samotná játra u alkoholiků a lidí postižených žloutenkou či rakovinou. Používají se semena, která chutnají jako hořké oříšky. Na zahrádce je tato rostlina velmi dekorativní svými svěže zelenými bíle žíhanými listy.

Brutnák

Brutnák léčí srdce. Jí se spíše syrový a to celá nať. Na čaj se nesuší. Pije se čerstvá šťáva z listů na uklidnění a při bušení srdce. Listy se také mohou naložit na noc do mléka. Olej v semenech léčí těžké ekzémy. Květy nádherné modré barvy se užívají na ozdobu jídel a na uklidnění zánětu očí. Rostlina voní a chutná po okurkách.

Dobromysl

Dobromysl neboli oregano již svým názvem napovídá, pro co ji bůh stvořil. Je určená pro dobrou mysl, pro zklidnění nervů, rozpuštění smutku a úporných bolestí hlavy. Zevně se používá na svrab a prašivinu, stahuje rány, hodí se na kloktání při angíně a na koupel při hemeroidech. Mast z ní se používá na plynatost miminek. Dělá se z másla stejně jako majoránková.

Bazalka

Bazalka je květina bohů. Její vůně je velmi příjemná a uklidňující. Léčí v syrovém stavu, sušením se její aroma ztrácí. Pomáhá proti melancholii, léčí žaludeční neurózu, odstraňuje křeče zažívacího traktu, pomáhá při bolestech hlavy a šťáva se kape do uší. Odstraňuje plísně ze střev i kůže. Povzbuzuje činnost mozku při přípravě na zkoušky.

Proskurník

Proskurník je známý pod názvem Ibišek. Má růžové nebo bílé květy. Používá se ponejvíce kořen, ale i listy a květy. Všechny části rostliny obsahují léčivý sliz, který se vyluhuje ve studené vodě přes noc. Tento sliz léčí záněty sliznic, rakovinu jazyka, hrtanu, ztvrdlé otoky, ječná zrna, štípnutí hadem a hmyzem. Hustý sliz z kořene se dříve používal při hladomoru jako výživná kaše, která zároveň léčila všechny nemoci.

Petržel


Petržel je velmi oblíbené zelené koření do polévky. Její semeno je výborným afrodisiakem. Nať i kořen jsou dobré na proplachování ledvin. Petržel povzbuzuje tělo i ducha, stimuluje srdeční činnost. Obsahuje mnoho vitamínu C. Ve vysokých dávkách může způsobit potrat, dezorientaci nebo srdeční obtíže.

Petrželové víno na srdce

Do 1 litru vína se přidá 10 stonků petržele, k tomu 1 lžíce vinného octa. To všechno se povaří 10 minut. Potom se přidá 30 dkg včelího medu. Uchovává se v lednici. Tento lék se užívá při srdeční arytmii, slabém srdíčku ze stresu nebo při angíně pektoris. Pije se šťopička ráno a večer.

Petrželová pleťová voda

Tato čistící voda je určená pro mladistvé ke zklidnění mastné trudovité pokožky. Nať vložíme na 14 dní do vodky a pak zředíme 1:1 vodou. Tato vodička bělí i pihy a pigmentové skvrny.

Kerblík

Kerblík má velmi příjemnou chuť oříškové petrželky. Hodí se spíše k posýpce jídel nežli k čajům. Je vhodný k jarním bylinným kůrám, kdy pročišťuje játra. Stejně jako u petrželky není vhodné se jím přejídat i když jeho zelená barva je tak lákavá.

Kopr


Kopr je léčivý při nadýmání, podporuje sekreci mateřského mléka, pomáhá při zápachu z úst a odstraňuje škytavku. Jeho nať je dobré používat k posypu jídel stejně jako pažitku, neboť obsahuje mnoho minerálních látek. Vývar ze semen navozuje spánek.Obklad z kopru tlumí bolesti břicha.

Voda jako lék

16. dubna 2014 v 23:40 Voda jako lék
Vodu můžeme používat při první pomoci, k detoxikaci organismu, k prokrvení a také pro větší odolnost vůči nemocem. Je možné používat vodu, která nám teče z kohoutku nebo se léčit vodou v přírodě. Doma můžeme jako první pomoc použít na rány, na bolest v krku a stažení bolavých dásní převařenou vodu se solí a na tupá poranění a otoky vodu studenou nebo led. Vodou se můžeme léčit, i když první pomoc nepotřebujeme. Takové brouzdání rosou, mytí tváře rosou, máčení nohou v potoce nebo tanec v dešti jsou nádherné prožitky, které nás nabíjí obrovskou silou. Pokud vodu užíváme střídmě, umí velmi pomáhat. Nabíjí nás jako elektřina. Když koupání v rybníce nebo ve vaně přeženeme a trvá déle než 20 minut, voda nám vezme sílu a bude se nám chtít spát. Pokud trpíme nespavostí, můžeme toto naopak vyhledávat. To však pouze v případě, že máme energie dost a nejsme nijak nemocní. Voda při koupání také smývá ochranný obal z kůže. Nekoupejte děti častěji nežli jednou týdně. I dříve se lidé myli v malém umyvadélku jen na místech, která se více znečišťují. Co se týče pití vody, vyplatí se bydlet blízko horské studánky a pravidelně pít pramenitou vodu. Pokud bydlíte ve městě, jezděte pravidelně k nejbližšímu prameni. Taková voda z hlubin Země je přímo zázračná, postaví nás na nohy po dlouhé nemoci, upraví vaše zažívání, uzdraví vašeho psa a může oživit i pokojové květiny.

Bylinné koupele

Koupele jsou sedací nebo pro celé tělo. Lék z bylin kůže přijímá lépe nežli zažívací trakt. Vezmeme pětilitrový hrnec a bylinky v něm necháme luhovat za studena a poté macerát ohřejeme. Moderní je používat vonné bylinné oleje. Potom potřebujete nosiče- mléko nebo smetanu, aby se olej rovnoměrně rozptýlil. Do hrnečku se dává max. 5 kapek oleje. Některé silice kůže hůře snáší např. skořice a máta velmi dráždí pokožku. Tyto oleje se hodí spíše k inhalacím. Koupel by neměla trvat déle než 20 minut, srdce by mělo zůstávat nad hladinou. Potom se zabalíme a setrváme nejméně hodinu v posteli.

Teplá koupel nohou se solí

Do umyvadla nalijeme příjemně teplou vodu a přidáme do ní hrst soli. Chodidla masírujeme, odstraňujeme suchou kůži a nohama pohybujeme. Ačkoli jste měli umyté nohy, může být voda po koupeli špinavá, protože se z těla vyplavily nečistoty. Koupel působí příznivě při křečových žilách, poruchách prokrvení nebo při bolesti hlavy, kdy krev sestupuje dolů.

Zábal těla

Tato technika se s oblibou dříve používala na srážení horečky. Nyní se u dětí a u lidí s nemocným srdcem nedoporučuje, protože je přílišným šokem pro organismus. Při horečkách raději chlaďte pouze končetiny nebo prostě odkryjte deku. Detoxikační zábal se provádí přes záda a prsa. Vezmeme dvě prostěradla, jedno namočíme do studené vody a druhé ponecháme suché. Zahalíme se vsedě, abychom neumokřili postel. V zábalu sedíme tak dlouho, dokud nám nezačne být trochu chladno. Poté opakujeme. Po proceduře si lehneme do postele, přikryjeme se jen zlehka a odpočíváme.

Napařování nohou

K této léčbě je třeba druhé osoby, aby pomáhala přilévat horkou vodu a hlídala, aby do horké vody léčený neuklouzl. Svlékněte si celou dolní polovinu těla. Přes židli položíme deku a zabalíme se do ní. Léčený tedy "sedí zabalený v dece". Před něj na zem postavíme nádobu s horkou vodou, která může obsahovat vonné byliny. Stačí vývar z kvalitního letního sena. Přes kbelík položíme prkénko, na nějž si nemocný položí nohy. Zkontrolujeme, zda pára vychází vzhůru pod deku. Deka zahaluje kbelík. Podle potřeby přilijeme horkou vodu. Napařování by mělo trvat max. 20 minut. Poté celou dolní polovinu omyjeme krátce studenou vodou. Léčba působí podobně jako teplá koupel nohou, ale tady i zvyšuje odolnost těla. Prokrví končetiny, osvěží nás a dá nám novou sílu.

Napařování horní poloviny těla

Tuto léčbu znáte jako inhalaci. Pokud máme ucpaný nos nebo chceme vyčistit pokožku, osvědčuje se napaření obličeje např. heřmánkovým nálevem. Stačí ale obyčejná horká voda. Napařovat můžeme i zahleněná prsa, zatuhlé krční svaly nebo mastnou pokožku postiženou akné vřídky. V této proceduře se s oblibou používají vonné oleje jako např. eukalyptus a borovice. Obnažíme horní polovinu těla a dáme si přes sebe osušku. Ta nás musí zahalovat až do pasu. Je dobré, pokud se můžeme opřít o nádobu, která má ucha z jiného materiálu nežli hrnec. Začneme se rychle potit a pot necháváme volně stékat po těle. Při zahlenění je třeba vdechovat nosem a vydechovat ústy. Napařování trvá 20 minut a poté se omyjeme studenou vodou. Na toto omytí nezapomeňte. Po léčbě nechoďte ven do zimy, ale zůstaňte nejlépe přes noc doma v posteli, aby se teplota těla zvolna vyrovnala. Tyto vodní procedury velmi napomáhají obnovit samouzdravující procesy v těle.

Horká koupel se solí a popelem

Toto je stará metoda pro očistu těla a spuštění zastavených procesů jako je např. menstruace nebo bolest hlavy důsledkem nahromadění emocí. Můžeme si dát koupel sedací i celkovou. Do hrníčku s horkou vodou dáme několik lžic soli a lžíci prosetého popela z přírodního dřeva v prášku vymeteného z kamen. Poté se omyjeme vlažnou vodou a odpočíváme.

Kloktání a výplachy při chřipce

Tuto léčbu mnoho lidí zná, přesto raději sáhnou po Paralenu a jdou si sednout k televizi. Výplachy se dělají slabým solným roztokem vlažnou převařenou vodou. Výplach nosu se dělá s nakloněnou hlavou, kdy se voda lije do jedné nosní dírky a vytéká druhou. Tato procedura se dá použít i jako prevence, kdy se sliznice stále stahuje a tak do ní nemohou pronikat cizorodé látky. Solným roztokem se léčí též paradentoza a řezné rány.

Kuchyňské koření jako první pomoc

16. dubna 2014 v 23:38 Léčivé potraviny

Skořice

Skořice léčí srdce, nervy a vyrovnává energii v těle. Aktivuje trávení, pomáhá při zácpě. Snižuje tuk a cukr v krvi, zrychluje trávení, a proto pomáhá při úbytku na váze. Ničí viry a bakterie v těle. Na kůži se užívat nesmí, velmi jí dráždí. Stejně se nehodí při žaludečních vředech. Pokud je nám tak nějak podivně, srovná nám energii jablkový či zázvorový čaj se skořicí. Tento čaj vypitý před každým jídlem pomáhá v hubnutí.

Hořčice

Hořčice je podobně jako křen silný stimul organismu. Rozhýbává líná střeva, zvyšuje krevní tlak a tlumí růst plísní. Zevně se hořčičné semeno často užívalo při obkladech na chronické bolesti kloubů. Tato "náplast" se ponechala do zčervenání kůže a poté sejmula. Používá se opatrně, může podráždit žaludek i kůži.

Muškátový oříšek

Léčí jaterní choroby i v těžkém stadiu. Podobně jako ostropestřec čistí intenzivně játra a obnovuje jejich buňky. Prášek z něho ve vodě se hodí k pití při bolestech hlavy a břicha nebo zubů na kloktání.

Kmín

Kmín je nejlepší bylinka na plynatost a na zlepšení sekrece mateřského mléka. Vyhání smutek z hlavy a hleny ze střev. Povzbuzuje vylučování žluči při zatížení jater. Jeho energie podporuje houževnatost a vytrvalost. Dříve se užíval při svěcení mečů a sňatků. Při pocitu tlaku ve střevech snězte pár semínek a to opakujte každou čtvrthodinu.

Koriandr

Koriandr se dříve užíval jako afrodisiakum a to tak, že se kulatá semena vařila ve víně. Působí podobně jako jalovec, usnadňuje trávení a zlepšuje prokrvení svalů. Koupel pomáhá při celkovém vyčerpání a odstraňuje plísně.

Zázvor

Zázvor krásně zahřívá, hodí se při nemocech z nachlazení i při zvracení a bolestech hlavy nervového původu. Známý je pro léčbu nevolnosti v těhotenství. Prášek z něho se hodí k užití na nevolnost při daleké cestě. Snižuje hodnoty krevního tuku, pomáhá při bolestech kloubů a zad, kdy celé tělo prohřívá.

Zahřívací koupel na chladné končetiny

Pokud máme problémy s prokrvováním nohou nebo chceme miláčkovi připravit příjemnou koupel v zimním období, zde máme návod na velmi příjemné chvíle s voňavou koupelí. Můžeme ji připravit jen pro nohy, ale i pro celé tělo. Vezmeme 1 lžičku hřebíčků, 1 lžičku jalovčinek, 3 bobkové listy a lžičku práškového zázvoru. Chvíli povaříme a vývar vlijeme do vany. Tato koupel nás rychle prohřeje a nabudí k činnosti.

Anýz

Anýz pomáhá velmi účinně na těžký kašel a zahlenění. Zevně je možné ho použít na parazity proti vším, na svrab, blechy a plísně. Anýzové nažky jsou chutnější nežli kmínové a proto se s oblibou užívají po tučném obědě k lepšímu trávení.

Anýzový odvar na plíseň nohou

Vezmeme celý sáček z obchodu a vsypeme ho do vařící vody. Necháme 5 minut vařit a poté slijeme. V tomto silném odvaru potom namočíme pláténko a omotáme tím prsty nohou. Setrváme v obkladu celou noc. Stejný odvar s přidáním medu můžeme použít na silné zahlenění při zápalu plic. Upíjíme ho po doušcích během dne.

Fenykl

Fenykl je bylinka rozehřívající, podporuje snadnější zažívání, ale i sebevyjádření při komunikaci a navození veselí. Odstraňuje vodu z těla, pomáhá při celulitidě a obezitě. Odstraňuje plyny ze střev a uvolňuje zácpu. Dříve se běžně užíval jako chlebové a perníkové koření.

Fenyklové koláčky

Odvar z fenyklu necháme zchladnout a smícháme ho s ječnou moukou a vínem. Toto je středověký recept na křeče v břiše a zahlenění. Tyto koláčky velikosti asi 3 cm necháme uschnout a pak jíme po každém jídle, dokud se necítíme opět v pořádku.

Pepř

Povzbuzuje vylučování žluči a pomáhá při impotenci. Pomáhá váhavým flegmatikům v rozhodování. Vznětliví lidé a ti, co mají sklony k trudovitosti, by ho jíst neměli.

Hřebíček

Hřebíček je silně stahující a dezinfikující. Hodí se jako odvar na prudké stažení rány po říznutí, na kloktání při zánětu dásní a je nejlepším lékem na bolest zubů, kdy se žvýká celé koření.

Domácí léčivé výrobky z potravin

16. dubna 2014 v 23:36 Recepty na léky a zdravé pokrmy
Kysané zelí

Kysanézelí tělo zahřívá a zároveň chrání imunitní systém. Má obrovské množství vitamínu C. Projít mléčným kvašením může více druhů zelenin. Takovýto druh uskladnění potravin na zimu je velmi vítaným zpestřením jídelníčku. Šťáva z něho léčí žaludek a upravuje sliznici ve střevech.

Obklad na křečové žíly

Bolestivé a naběhlé žíly bez bércových vředů zklidňuje obklad z kysaného zelí. Pláténko můžete namočit přímo do kyselé vody ze zelí a nechat hodinu působit. Sledujte reakce pokožky. Měla by zblednout a varixy by se měly zmenšit.

Veganská zelňačka naší rodiny

Kysané zelí vaříme asi hodinu samostatně a odděleně uvaříme kilo brambor na kostičky. Po uvaření obojího smícháme, přidáme nastrouhanou cibuli a 2 stroužky česneku, bobkový list, nové koření, papriku, jíšku z celozrnné pšeničné mouky a majoránku. Společně vaříme ještě deset minut.

Červené víno z hroznů

Víno je dobrým nosičem zdraví pro vyluhování bylinek. I bez bylin je červené víno přínosné pro jeho schopnost být prevencí srdečních a cévních chorob. Činí krev řidší, a tak se hodí na léčbu husté krve a křečových žil, aby nevznikaly další trombozy. Alkohol by se nikdy neměl kombinovat s kouřením a neměli by ho používat osoby obézní. Zevně víno v obkladu stahuje rány.

Máslo

Máslo činí pěknou pokožku, regeneruje sliznice a zlepšuje zrak. Někteří lidé nesnášejí mléčný tuk, ale neměli by proto používat denně margaríny. Na chleba je možno mazat i rostlinné pomazánky. Máslo je dobrým nosičem pro bylinné masti pro děti nebo na vtírání do sliznic nosu či do uší. Mělo by se používat v malém množství např. na teplý pokrm. Nikdy by se nemělo smažit, neboť ztrácí vitamíny. V másle se dobře rozpouští vitamíny např. z mrkve.

Bylinkové máslo

½ másla smícháme se lžící bylinek podle vlastního výběru. Nejvíce se používá zelená pažitka, petrželka a majoránka. Přidáme pár kapek sojové omáčky a citronové šťávy. Utřeme s přísadami a vytvarujeme váleček. Ten po ztuhnutí krájíme na kolečka a přidáváme je k jídlu.

Sýr

Sýr v sobě shromažďuje všechny vitamíny a nerostné látky z mléka. Domácí sýr prochází procesem zkysnutí, a proto je zdravý. Podporuje metabolické procesy a je dobře stravitelný. Kvůli nízkému obsahu tuku se hodí pro jaterní dietu. Ke srážení mléka se dříve používaly bylinky- např. svízel.

Sýr z domácího tvarohu

½ kila tvarohu dáme do láhve a necháme 5 dní zakysat na teplém místě. Pak jej utřeme s 10 dkg másla, přidáme bylinky, pepř, kmín podle chuti a půl lžičky soli. Za stálého míchání přivedeme k varu. Pak hned odstavíme a nalijeme do misky. Když ztuhne, překlopíme ho na širší plochu a krájíme na chléb. Vydrží v chladu 14 dní.

Tvaroh

Tvaroh pomáhá při horečce a obecně při zánětech, kdy se přikládá jako obklad na krk, klouby a prsy. Pro lidi, kteří dobře tráví mléko, je to velmi výživná potravina, se kterou mohou přijímat velké množství vápníku. Jí se často při dietách, které vyžadují snížené množství živočišných tuků a při žaludečních vředech.

Výroba domácího tvarohu

Vezmeme 2 litry domácího mléka a necháme ho 3 dny stát při pokojové teplotě. Mléko zkysne a utvoří se cucky. Do sítka dáme utěrku a nalijeme na ní zkyslé mléko. Na to dáme pokličku a necháme do druhého dne okapat. Okapaná syrovátka je velmi zdravá. Je dobré jí pít jako lék na záněty trávicího systému, léčí zvláště močové cesty a omývají se s ní vyrážky.

Med

Med je odedávna opěvovaným lékem a symbolem hojnosti. Dodává velké množství energie, okamžitě nabudí k činnosti a energie dlouho vydrží. Domácí med má velký obsah železa, hodí se pro chudokrevné. Léčí všechny záněty vnitřně i na kůži. Hodí se míchat ho s bylinnými čerstvými šťávami. Uklidňuje obtíže zažívacího traktu, tlumí bolest žaludečních vředů. Lze jej použít jako obklad na všechny záněty a poškození na kůži, na trudovitost, na opary, na puchýře. Medovou vodou se kloktá při zánětech v krku. Medová maska čistí pleť od jedů. Časté jedení medu může kazit zuby.

Medové perníčky

O vánocích i velikonocích se moje děti velmi těší na výrobu perníčků a to zvláště jejich vůni, která zahalí celý dům do sváteční atmosféry. Klasické cukroví už ani nepeču, protože měkké voňavé perníčky jsou u nás velmi oblíbené. Aby se docílilo kyprosti, nechávám rozválené těsto tlusté asi půl centimetru, nabude pak do 1 centimetru. Vezmeme 1 kilo bílé hladké mouky a do něj přidáme 20 dkg medu a 10 dkg moučkového cukru. K tomu 250 dkg tuku, 5 vajec, drcené koření z anýzu, hřebíčku a skořice a lžíci jedlé sody. Těsto necháme přes noc v lednici, aby přijalo všechnu vůni. Po upečení perníčky potíráme vejcem.

Seno

Éterické látky ze sena se dříve používaly k napařování bolestivých svalů. Je třeba použít seno v červnové senoseče. Plátěný pytlík se napaří na sítu nad horkou vodou a přehazuje se v rukou, dokud nemá příjemnou teplotu. Potom se přiloží a toto se několikrát opakuje. Je také možné udělat koupel ze sena. Senem ze silných červnových bylin se též vycpávají matrace nebo polštářky na spaní. Čím kvalitnější seno dostávají naše zvířátka, tím lepší je pak jejich maso a mléko.

Domácí mléko a vejce

16. dubna 2014 v 23:33 Léčivé potraviny
Mléko a vejce od zvířat chovaných s láskou
Domácí mléko
U mléka a vajec stejně jako u masa platí- čím čerstvější, tím více energie potravina obsahuje. Znovu upozorňuji na to, že tu nepíšu o mléku z marketu. To není léčivé vůbec. Čerstvé mléko nezahleňuje, ale přesto se najdou lidé, kteří jeho konzumaci prostě nepotřebují. Myslím, že mnozí dospělí by měli jíst jen kysané mléčné výrobky, neboť po domácím kravském mléku tloustnou. Je to proto, že tělo kolem nechtěné složky vytvoří ochranný obal a zapouzdří ho, protože ho považuje za jed. Stejné je to s nechtěným masem. Nyní jsme navyklí mléko používat do mnoha "starých" receptů a neumíme si život bez něj představit. Mít rád své tělo a respektovat ho je ovšem důležitější. Proto se vyplatí úplně změnit styl vaření bez přídavku mléka. Pokud vašim dětem mléko nevadí, určitě se vyplatí investovat do mléka od kraviček ze sousedství nebo jiných zvířátek, které spásají bylinky. V mléku se nechávají často louhovat bylinky pro spaní a na oční obklady nebo je základní složkou bylinkových masek na obličej. Při koupelích s přídavkem bylinného oleje je dobré pár kapek rozmíchat v horkém mléce a vylít do vany. Kozí mléko a sýry jsou velmi vhodné pro osoby se sníženou imunitou.
Domácí vejce
Vejce byla v minulosti často používána čerstvá k jídlu, kdy se pila rovnou ze skořápky. I dnes můžete toto zkusit s domácími vejci při bolestech v krku a ztrátě hlasu. Žloutek je považován za posilující lék po nemoci a pro slabé děti. Také se z něj dělá výživná maska pro obličej i celé tělo smíchaná s otrubami a bylinnou šťávou. Olej se žloutkem se dává jako zábal na vlasy lámavé a suché. Vnitřně velmi posiluje po operacích a těžkých chorobách. Bílek se často používal na uzavírání ran a na popáleniny. Stahuje mastnou pleť a léčí trudovitost. Jíst vejce mnoho a často je nezdravé. U osob bez zvýšeného výdeje energie stačí jedno vejce denně obecně i jen přidané do jídla.

Zdravé maso

16. dubna 2014 v 23:31 Léčivé potraviny
Drůbeží maso
Maso z drůbeže chované v domácím prostředí je velmi zdravé. Pokud zvířata mohou volně hrabat a živí se i tím, co najdou v zemi, přechází do nich energie země. Pokud se mohou pohybovat na slunci, přechází do nich energie slunce. Maso z kuřat a slepic je neutrální a hodí se pro dietní stravování. Doporučuje se při zánětech trávicího traktu, problémech s játry a žlučníkem, snižuje cholesterol. Slepice má schopnost posilovat nemocné a vystresované lidi. Pomáhá při přípravě na zkoušky či při náročném období v zaměstnání, neboť stimuluje činnost mozku. Na kuřecí maso také zřídka bývá alergie, takže je ze všech zvířat z domácího chovu nejlépe stravitelné. Naopak maso z marketu bývá kvůli hormonálnímu urychlování růstu kuřat nejhorší kvality. Husa a kachna jsou masa hůře stravitelná, ale hodí se pro lidi podvyživené a zesláblé po nemoci. Kachní maso je velmi bohaté na železo a hodí se i pro lidi, které utrpěli velkou ztrátu krve při operaci či úrazu.
Telecí maso
Červené maso je hůře stravitelné. U hovězího masa se k léčbě doporučuje pouze maso telecí. Toto maso pomáhá při infekčních chorobách jako je např. borelioza, kdy rychle navrací sílu a také léčí depresi. Obsah železa je dobrý pro chudokrevné.
Skopové maso
Skopové maso působí podobně jako maso telecí. Hodí se k léčbě při vyčerpání, chudokrevnosti a stresu. Mírně zvyšuje krevní tlak. Dobře regeneruje kůži, sliznice a kosti. Maso z ovce má podstatně více tuku, nežli maso z kozy. Pomáhá stejně jako maso z husy slabým a podvyživeným lidem. Nehodí se při zvýšeném cholesterolu. Kozí maso je zvláště vhodné pro ženy mající silnou menstruaci a hormonální problémy.
Kontrolovaná zvěřina
Zvěřina pomáhá při arterioskleroze, posiluje srdce a podporuje krvetvorbu. Zvláště léčí záněty kostí a tvorbu chrupavky. Posiluje imunitní systém.
Maso z říčních ryb
Protože kapr vyžírá odpad z rybníků, za zdravou rybu se nepovažuje. Opravdu zdravými rybami jsou potoční a říční ryby jako je např. pstruh a štika. Jejich maso je ještě dietnější než maso drůbeží. Snižuje krevní tlak, posiluje srdce a způsobuje dobrou náladu. Zvyšuje aktivitu bílých krvinek, a tak podporuje obranyschopnost organismu. Je to ideální jídlo pro těžké jaterní choroby, nadváhu a "ucpané" cévy. Posiluje vlasy, nehty a kůži. Opět se nehodí při dně.

Léčivá semínka

16. dubna 2014 v 23:29 Léčivé potraviny
Len
Len je krásná květina, která je známá pro výrobu plátna, pro své krásné modré květy a pro léčivá semena. Ta léčí svým obsahem oleje a slizu. Sliz pomáhá při zánětu očních spojivek, při trávících potížích, při rýmě a zácpě. Slizy vytváří ochrannou vrstvu na sliznicích a také rozpohybují "líná" střeva. Při zácpě je dobré sníst semena rovnou, aby nabobtnala v žaludku. K tomu hodně pijeme, jíme zeleninu a ovoce. Jinak na ostatní potíže používáme slizovitý nápoj ze semen namočených. Kloktáme ho, vyplachujeme nos a ústa a namáčíme v něm plátno k ošetření suché kůže. Olej je dobrým nosným olejem pro aromamasáže, kdy do něj vmícháme pár kapek oleje vonného.
Jedlé kaštany
Kaštanovníky u nás rostou zvláště v parcích. Poznáte je podle velmi pichlavých, ale dekorativních kuliček, ze kterých vypadávají chlupatá semena. Tyto semena jsou velmi chutná po upečení. Obsahují látky, které pomáhají diabetikům. Chutnají škrobovitě jako upečená dýně s ořechovou příchutí. Mají mnoho minerálních látek a to zvláště železo, takže jsou vhodná pro chudokrevné lidi. Posilují také srdce a nervy.
Kaštanové koule
Vařené kaštany nastrouháme či propasírujeme a smícháme s medem a posekanými oříšky různých druhů. Tvoříme koule, které můžeme ještě ve strouhaných oříšcích vyválet. Je to velmi zdravé cukroví.
Slunečnice
Slunečnicový olej snižuje cholesterol a paradoxně pomáhá v hubnutí, neboť pomáhá spalovat tuky. Lisovaný za studena pomáhá v urputných kloubních bolestech. Upravuje potíže při premenstruačním syndromu, kdy mizí vyrážka na obličeji a celková podrážděnost. Působí preventivně před vznikem cukrovky. Udržuje svaly dlouho mladé a to zvláště sval srdeční. Semena jsou oblíbenou součástí různých druhů chlebů. Okvětní lístky slunečnice srážejí horečku. Slunečnici můžeme nechat naklíčit společně se šlupkami, které změknou a dají se jíst.
Slunečnicový chléb
Chléb připravíme z 40 dkg žitné mouky a 60 dkg mouky hladké. Obojí nejlépe čerstvě umleté. Vezmeme 5 dkg kvásku nebo 1 droždí a půl až třičtvrtě litru vody a necháme ho vzejít s trochou mouky a medu. Potom smícháme s ostatní moukou. Těsto necháme 2 hodiny vykynout a přidáme semínka asi 20 dkg. Potom znovu necháme kynout asi půl hodiny. Tento chléb se dobře peče ve formě. Dáme ho do předem vyhřáté trouby na 200 stupňů a po 15 minutách stáhneme teplotu. Pečeme asi hodinu a potíráme teplou vodou, aby chléb nepopraskal. Před rozkrojením chléb necháme 2 hodiny vychladnout.
Mák
Z nezralých makovic se získává opium, které stále ještě pomáhá nemocným lidem s velmi silnými bolestmi. Dříve se nezralé makovice užívaly pro klidný spánek dětí. Dnes se tyto narkotické látky pouze izolují do léků proti bolesti. K léčení doma se doporučují jen zralá semena. Ta obsahují velké množství vápníku. Daleko předčí mléčné výrobky. Hodí se pro konzumaci v dětství, kdy rodiče jsou vegani nebo mají alergii na mléko, v těhotenství, v klimakteriu a ve stáří při osteropoze. Makový olej léčí nervy a uklidňuje. Tento tuk snadno žlukne a ztrácí hodnotu, když se nechá pomletý mák v teple. Proto rozemletý mák brzy spotřebujte.
Neškodný makový nápoj pro spaní

Vezmeme čerstvě namletý mák, naplníme jím čtvrt hrníčku a přelijeme ho horkou vodou. Tento nápoj slijeme přes plátýnko a smícháme s medem. Do hodiny se dostaví dřímota.

Luštěniny

16. dubna 2014 v 23:28 Léčivé potraviny
Fazol
Fazole se hodí k jídlu při jaterních a žlučníkových obtížích. Posilují lidi s podváhou, dobře zasycují. Při nesnášenlivosti se máčejí a voda se slévá. Nebo se na talíři kombinují s obilovinami. Někdy pomůže jen přidání dobromysli nebo majoránky. Vláknina v nich obsažená pomáhá na zácpu a líná střeva. Zelené oplodí fazolí léčí cukrovku. Je nutné je vždy povařit, nesmí se jíst syrové. Nehodí se na klíčení a požívání v syrovém stavu. Mluvím zde o českých fazolích. Zelené mladé fazolky léčí cukrovku. Všechny luštěniny je zakázáno jíst při dně.
Hrách
Dříve se z fazolí a hrachu mlela mouka a přidávala se do chlebového těsta nebo se z ní dělala kaše v době hladomoru. Hrách čistí střeva vysokým obsahem balastních látek, které jsou ve slupkách. Ačkoli mladý hrášek je sladký, hodí se pro "cukrovkáře". Posiluje slabé a nemocné a snižuje horečku. Hrách i čočka se hodí pro lidi s chronickou zácpou, kdy činí měkčí stolici, a tak pomáhá i při bolestivých hemeroidech. Hrachové lusky- oplodí a listy léčí hnisavé rány. Voda z hrachu stejně jako z čočky se přikládá na kožní záněty a rány.
Čočka

Víte, že čočka krásně kvete? Nedávno jsem viděla modré pole a myslela jsem si, že je to len a ona to byla čočka. Čočka je stravitelnější nežli hrách a fazole. Protože se nedostaneme k její nati, používáme k léčení semeno. Naklíčená čočka má v sobě mnoho vitamínu C. Vařená a rozmačkaná se přikládala dříve na krvácející rány. S octem pak na otoky a křečové žíly. Je dobrá na chudokrevnost, žlučníkové obtíže a zvýšený cholesterol. Neměla by se jíst ani s vejcem ani s párkem. Čočku s obilovinami a se zeleninou je možno často jíst při odtučňovacích dietách i při touze zharmonizovat energeticky své tělo.

Pohanka

16. dubna 2014 v 23:26 Léčivé potraviny
Pohanka je královnou na cévní onemocnění. Dobře nahrazuje maso a to pro svou energii, která je velmi uzemňující. Ze šlupek se dělá čaj na křečové žíly. Pro stejné účely je možné použít i čerstvou nať. Chutná oříškově, ale kdo její chuť nezná, musí si nejprve zvyknout. Je velmi brzy uvařená a pak se ve vodě nechává půl hodiny "dojít". Upravuje hormonální činnost těla a látkovou výměnu.
Pohanková pomazánka
Pohanku vaříme 5 minut a pak jí dáme do peřin na půl hodiny dojít. Většinou absorbuje všechnu vodu. Pohanku necháme vychladnout a poté jí umeleme nebo rozmixujeme. Přidáme česnek, majoránku, cibuli a olej (1 lžíci).
Pohankový chleba

20 dkg pohanky umeleme nebo rozmixujeme. Zrna nejsou tvrdá a jde to snadno. Smícháme se stejným množstvím pšeničné mouky. Ze čtvrtky droždí uděláme kvásek. Přidáme malý hrneček teplé vody. Chléb osolíme a přidáme chlebové koření-např. anýz, fenykl, koriandr. Uděláme malý bochánek a necháme 30 minut vykynout. Pak znovu propracujeme a zas dáme na půl hodiny vykynout. Troubu hodně vyhřejeme a po 15 minutách stáhneme teplotu. Pečeme asi půl hodiny.

Jáhly

16. dubna 2014 v 23:25 Léčivé potraviny
Hodí se pro slabé a chudokrevné děti a také pro alergiky. Má mnoho minerálních látek i sacharidů, které rychle dodají energii. Je dobré jej kombinovat s ovocem nasladko. Při častém požívání je možný rychlý nárůst váhy. Jejich výhodou je rychlá příprava stejně jako u pohanky.
Jáhlový nákyp

Jáhly spaříme a první vodu vylijeme. Potom je vaříme asi deset minut se špetkou soli. Do vymaštěného pekáčku klademe vrstvu ovoce ( i sušeného) a vrstvu vařených jáhel. Můžeme též použít rozinky a oříšky. Každou vrstvu pokapeme medem nebo posypeme střídmě hnědým cukrem. Pečeme asi půl hodiny.

Žito

16. dubna 2014 v 23:24 Léčivé potraviny
Žito je kyselé, a proto chléb z něj snadno poznáte. Je takový jakoby "mokrý" a tmavší nežli ze pšenice. Žitný kvásek k přípravě chleba je též velmi zdravý a dělá se z něj polévka. Žito obnovuje zdravou střevní mikrofloru právě díky své kyselosti, protože ve střevech se pak nedrží plísně, hlísti, ani virové bakterie. Proto je dobré "mokrý" žitný chléb upřednostňovat před pšeničným. Pomáhá ještě při zácpě, při klimakterických potížích, je vhodný pro "cukrovkám", ale ne pro alergiky na lepek.
Žitný chléb
Vezmeme kvásek, který se dá koupit v pekařství anebo droždí a to 3 dkg. Z droždí uděláme kvásek z trochy mouky a vlažné vody. Pak vezmeme 7o dkg žitné mouky a 30 dkg pšeničné hladké, přidáme fenykl a kmín a zaděláme vláčné těsto s půl-třičtvrtě litrem vody. Voda musí být mírně teplá. To necháme kynout 2 hodiny. Pak z něho uděláme 2 bochánky a ještě ho necháme kynout. Chléb pak potřeme studenou vodou a posypeme kmínem. Vložíme do velmi vyhřáté trouby a po 15 minutách teplotu stáhneme. Během pečení ho ještě můžeme pro lesk potřít vodou nebo naopak pomoučnit. Pečeme asi hodinu.
Domácí příprava kvásku

Příprava kvásku trvá několik dní. Množství je určeno pro několik pecnů chleba. Pokud pečete jeden chleba, umažte si v receptu nulu. První den vezmeme 2o dkg žitné mouky a smícháme jí se čtvrt litrem vlažné vody. Přikryjeme jen utěrkou. Druhý den vmícháme dalších 10 dkg a další čtvrt litr vody. Třetí den dalších 10 dkg a 1/8 vody a čtvrtý den to samé. Po celou dobu je těsto v teple. Těsto musí být měkké, kyselé a pěnit. Takovýto kvásek přendáme do igelitového pytlíku a tak vydrží až 14 dnů v chladu, takže z něj můžeme péci chleba několikrát.

Oves

16. dubna 2014 v 23:21 Léčivé potraviny
Oves
Oves je stravou bohatýrů a jejich koní. Posiluje nervy a srdce, staví průjmy, harmonizuje hormonální poruchy a zázračně léčí hnisající a mokvavé vyrážky. Pomáhá i sláma, ale většina lidí má k dispozici jen ovesné vločky. Z těch můžeme připravit odvar do koupele i jídlo. Požívání vloček léčí rakovinu trávicího traktu, záněty, vředy a také obecně organismus posiluje. Čím častěji je jíte, tím lépe. Člověk má potom "sílu jako kůň." Mužům by určitě prospělo na tuto potravinu nezapomínat jako prevenci proti vyčerpání z práce a ze stresu.
Koupel z ovesné slámy
Oves je nabitý velkým množstvím energie a zároveň krásně uzdravuje sliznice a kůži. Při vaření se uvolňují slizy, které potom vytváří ochrannouvrstvu. Jemožné použít ovesnou slámu, oves zelený v době mléčné zralosti. Tyto koupele jsou velmi vhodné pro miminka, která mají mokvavý ekzém. Dospělé celkově posiluje, rozpouští ztvrdliny ve svalech a kaménky v močovém měchýři. Sláma se vaří 15 minut ve velkém hrnci a voda se potom přelije do vany. Doba koupele je 20 minut. Neotírejte se a běžte v županu rovnou do postele.
Ovesné karbanátky
Toto je velmi oblíbené jídlo naší rodiny. Masovou chuť karbanátkům dodá smažené droždí, potřebujeme tři kusy. Droždí se nejprve rozteče a poté znovu ztuhne. Pak ho odstavíme a necháme vychladnout. Půl kila vloček namočíme do mléka. Mezitím si připravíme strouhanou cibuli a 5 stroužků česneku. Do vloček přidáme majoránku, smícháme s vychladlým droždím, přidáme vejce a zahustíme strouhankou.
Pochoutka plná energie
Vezmeme ovesné vločky a smícháme je se všemi semínky, oříšky a sušeným ovocem, které doma najdeme. Směs poté smícháme s medem nebo silným roztokem hnědého cukru s vodou. Přidáme lžičku kvalitního oleje. Hmotu potom dáme na mírně vymaštěný plech a v troubě necháme zaschnout. Potom krájíme na tyčinky.
Polévka na zlepšení pleti
Rozpustíme 3 kostičky droždí na oleji a smažíme ho asi pět minut, než zase na pánvi ztuhne. Mezitím si povaříme krátce ovesné vločky. K nim přidáme osmahlé droždí a okořeníme zelenou petrželkou.
Starý recept na ovesné placky

Vločky přelijeme vodou a necháme přes noc nabobtnat. Pak přidáme sůl, olej a koření dle chuti, stačí česnek. Můžeme si udělat i sladkou variantu s medem a oříšky. Tyto tvrdší placky pečeme či spíše sušíme asi 15 minut v troubě nebo přímo na plátech kamen. Rychle zaženou hlad.

Ječmen

16. dubna 2014 v 23:20 Léčivé potraviny
Ječmen obsahuje léčivé slizy. Ty léčí hlavně sliznici trávicího traktu, odvar se hodí na rakovinu střev a kůže. Celá zrna mohou nadýmat, lepší je používat krupky, potom nemusíme přijímat jen odvar, ale jíst jej jako jídlo ve formě polévky nebo kaše. Krupky jsou také namísto velkých krup velmi brzy uvařené. Ječmenný slad dodává velké množství energie dětem a slabým lidem, léčí nervové a psychické poruchy a činí člověka veselého.
Sladká dobrota z ječmene
Dříve se ječmen připravoval tak, že se nejprve namočil a poté usušil. Po usušení se opražil. Tímto způsobem se pak používal k léčení i k přípravě jídla. Můžete takto připravit všechny obiloviny, kdy získají dobrou chuť a uvolní se z nich léčivé látky. Takto připravený ječmen umeleme a smícháme se sušeným ovocem a ořechy. Přidáme lžičku oleje. Pokud použijete třeba sušené švestky nebo datle, nemusíte přidávat med jako pojivo. Rozprostřeme na vymaštěný plech, necháme zaschnout a poté krájíme na tyčinky.

Špalda

16. dubna 2014 v 23:18 Léčivé potraviny
Špalda dodává mnoho energie slabých a to když se jí celá zrna, koupe se v odvaru nebo se přiloží na kůži v obkladu. Upravuje metabolismus, léčí cukrovku, vylepšuje činnost mozku. Obnovuje kůži, vlasy a nehty a dobře se po ní spí. Upevňuje sebevědomí a sílu ducha. Špaldu je dobré namáčet a vodu z ní nevylívat, ale též vypít a zrna jíst syrová s jogurtem a medem. Vodu ze špaldy též můžete přikládat jako obklad na otoky a záněty.
Naklíčená špalda
Špaldu zalijeme v misce tak, aby byla ponořená. Přikryjeme a necháme jí v pokojové teplotě vhodné ke klíčení. Klíčí asi 3 dny, přičemž vodu vyměňujeme. Poté jí jíme jako elixír mládí, kdy obsahuje i vitamín C.
Špaldová pomazánka

Z naklíčené špaldy je možné dělat na různé způsoby rostlinné pomazánky tak, že jí rozmixujeme, smícháme s vařenou mixovanou pohankou nebo sojou, přidáme majoránku, česnek a olej.

Jablko

16. dubna 2014 v 23:17 Léčivé potraviny
Jablíčka byla používána na věštění i ozdobu svátečních stolů. V klášterní léčitelstvím užívala i k léčení a dělila se na kyselá a sladká. Sladká prý posilovala srdce a kyselá léčila cukrovku. Je to velmi zdravé ovoce, zvláště pokud je jeho původ domácí. Regeneruje tkáně, snižuje cholesterol a upravuje zažívání. Ze slupek se vaří čaj, který společně se skořicí pomáhá při nadváze. Jabloň je symbol plodnosti a hojnosti. Ještě stále bývá vyznáním lásky podání jablka milovanému člověku. Prastarý symbol "stromu života" je jabloň. Výraz "jablko" také souvisí s artušovskou legendou o Avalonu- ostrovu dávné moudrosti či poznání. Jeho název prý znamená Ostrov jabloňových sadů. Když se v domě narodil chlapec, jeho otec zasadil jabloň. Mnoho lidí se vrací se k sušení ovoce ve svých domovech a sterilování ve sklenicích je již nemoderní. Vzpomínám si, že za mého dětství jsme měli plnou komoru kompotů, ale křížaly jsme moc nedělali.
Křížaly
Připravíme si chuťově výrazná sladkokyselá jablíčka. Správná příprava je spojená s krátkým omočením rozkrájeného ovoce ve slabounce slané vodě. Potom ho usušíme na lískách, v troubě nebo v sušičce. Křížaly jsou v zimě bohatým zdrojem vlákniny a pomáhají v trávení.

Křen

16. dubna 2014 v 23:16 Léčivé potraviny
Křen se používá jen v čerstvém stavu. Je to přírodní antibiotikum podobně jako česnek a cibule. Vyhání z těla všechno, co tam nemá být- hlísty, kameny z močového měchýře, čistí krev, odvádí přebytečnou vodu a rozpouští hleny. Křenový ocet pomáhá při bolestech hlavy a zubů. Křenová šťáva s cukrem nebo medem je dobrá na úporný kašel. Listy se používají na spáleniny a uchování masa, pokud nemáme ledničku. Křenový kořen se také užívá na konzervování. Křenové kysané zelí nebo mošt vydrží ve sklepě déle.
Křenové placky na revma
Pokud máte chronické bolesti kloubů a páteře, mohou nám pomoci křenové placky. Kůže se prohřeje a prokrví a nastane úleva. Při akutním zánětu je třeba pokožku zchladit a ne prohřát. Takový zánět se projevuje otokem a horkou kůží. Pozor na to, že dráždivý křen může vyvolat vyrážku. Místo před tím namažte sádlem. Vezměte 2 velké brambory a najemno je nastrouhejte. Do nich zamíchejte trochu strouhaného křenu- asi tak 1 polévkovou lžíci. Do kaše můžete vmíchat trochu mouky, která vsaje do sebe šťávu. Placku necháme působit 1 hodinu. Pokud vám pokožka jen zrudne, je vše v pořádku. Pokud se objeví vyrážka, tuto léčbu již nepoužívejte.
span>Cibuli nakrájíme na kolečka a dáme na olej chvíli zapéct do trouby. Ještě příjemně teplou ji dáme na plátno a to přiložíme na hrudník. Přes to dáme igelit a pak osušku kolem celého těla. V zábalu setrváme přes noc. Tento zábal je levný prostředek na úplné odhlenění plic.

Cibule

16. dubna 2014 v 23:14 Léčivé potraviny
Cibule je afrodisiakem a pomáhá flegmatikům ve stimulaci a rychlejším rozhodování. Naopak lidé prchliví by jí moc jíst neměli. Cibule byla dříve hojně užívaná proti všemu. Šťáva se kapala do uší a nosu, vyháněla hlísty a léčila všechny virové choroby. Cibulový čaj se vařil při vodnaté rýmě a kašli. V krajích, kde muži ke všemu přikusují cibuli je více opravdových bohatýrů, kteří nikdy nejsou nastydlí. Kvůli zápachu z úst je dobré cibulové jídlo zajídat jablkem nebo zelenými natěmi, např. petrželovou. Cibule v lihu pomáhá na fantomové bolesti po amputaci končetin a bolesti po mrtvici.
Obklad ze syrové cibule na zanícenou kůži
Syrová cibule ničí choroboplodné zárodky nejen uvnitř těla, když jí jíme, ale také pomáhá s hojením vředů, zarůstajícím nehtem na noze, vraženou třískou a jinými menšími poraněními, které dlouho hnisají. Syrovou cibuli nahrubo nastrouháme a přiložíme na noc na bolestivé místo. Toto několikrát opakujeme.
Cibulový zábal při zahlenění
Cibuli nakrájíme na kolečka a dáme na olej chvíli zapéct do trouby. Ještě příjemně teplou ji dáme na plátno a to přiložíme na hrudník. Přes to dáme igelit a pak osušku kolem celého těla. V zábalu setrváme přes noc. Tento zábal je levný prostředek na úplné odhlenění plic.

Česnek

16. dubna 2014 v 23:13 Léčivé potraviny
Česnek je dryákem, který čistí tělo a udržuje ho mladým. Léčí zvláště krev, srdce a cévy, které zázračně zpevňuje. V dobách morů dokázal ochránit mnoho lidí od nemoci, kdy pili ocet či víno, ve kterém se česnek louhoval. Také se jím desinfikovala voda. Česnek vařený v mléce je dobrý na spaní. Česneková šťáva rozetřená na noc na pokožce hlavy hubí vši a svrab. Můžete ji smíchat s ořešákovou tinkturou nebo mátovým olejem. Známá je velká moc česneku zahánět viry a vyhánět hlísty. Lidé s nízkým tlakem by mnoho česneku jíst neměli. Také může dráždit žaludek při vředech. Optimální je jeden stroužek na den.
Rychlá česnečka na začátku chřipky
Když pocítíme bolest hlavy, zvýšenou teplotu a škrábání v krku, máme své osvědčené způsoby, jak rychle obnovit zdraví. Nemoc je dobré nechat proběhnout, ale očista může být rychlejší, když jí pomůžeme. Vezmeme 3 stroužky česneku a propasírujeme je. Na to dáme lžičku majoránky. Přelijeme v hrnečku vařící vodou a vypijeme tak teplé, jak to jen sneseme.

Červená řepa

16. dubna 2014 v 23:11 Léčivé potraviny
Řepa červená je podobná řepě cukrové a i ona je velmi sladká. Přesto ji diabetici dobře snáší. Léčí chudokrevnost a stimuluje tělo v obnovení buněk. Obsahuje mnoho vlákniny a spolu s jablkem a mrkví čistí mistrně střeva od hlenů a zlepšuje jejich činnost.
Šťáva z řepy na rakovinu
Existují přírodní dryáky, které pomáhají v rozpouštění nádorů. Jde např. o vylisovanou šťávu z č. řepy, česneku, cibule, medu a propolisu. Vezmeme 4 řepy a nastrouháme je najemno. Pak vylisujeme přes síto. Přidáme šťávu z jedné hlavičky česneku a z jedné cibule. Štávu mírně ohřejeme, aby se v ní mohlo rozpustit ½ kila medu. Láhev uchováváme v lednici. Do každého šálku šťávy přidáme pár kapek propolisu. Pijeme po jídle 3x denně.
Veganský boršč
Připravíme si vařené kroupy. Pokrájíme brambory a zeleninu jako na bramboračku, přičemž přidáme červenou řepu. Vše povaříme, přidáme kroupy a uděláme jíšku. Tato polévka je velmi zdravá pro chudokrevné.

Ředkve

16. dubna 2014 v 23:08 Léčivé potraviny
Ředkve obecně svou mocnou silou rozpouštějí v těle vše nečisté a zatuhlé. Zázračná je šťáva ředkve s medem na zahlenění. Pomáhají rychlejšímu trávení a povzbuzují činnost žlučníku. Rozpouštějí tuková pouzdra při léčbě celulitidy a otylosti. Lze ji přikládat na různé ztvrdliny pod kůží. Černá ředkev pomáhá na rozpuštění žlučníkových kamenů. Intenzivní kůru s ředkví neužívejte déle nežli týden.

Obklad z bílé ředkve na celulitidu
Ředkev nastrouháme a smícháme s medem. Stehna, zadeček a bříško jemně masírujeme touto hmotou. Nakonec obě stehna zavineme do ručníku a necháme půl hodiny působit.